Case Studies

Seven Dials Warehouse

Seven Dials, Warehouse, Earlham Street, London WC2H 9LA.

 

Project Details

Enabling works to Seven Dials Warehouse

Duration : 5 weeks

Contract Value : £120k

Works : Strip out | General Builders Works | Validation

Indroduction

 

An old gin factory, Seven Dials warehouse, dating from 1690 was refurbished and redeveloped to provide 60,000 sq ft mixed use space situated in the heart of Covent Garden. The Grade II Listed Building was redeveloped by Schroders in 2007 and is leased to tenants including Expedia, Urban Outfitters and Belgo. Incredibly this wedge shaped building had survived World War II but sadly in 1999 the building was substantially destroyed by a fire and Fletcher Priest Architects were commissioned to re-design and re build the fire damaged property.

 

Since then refurbishment to the ground floor and mezzanine was completed to create 6,200 sq ft of warehouse style office or retail space. This was leased to Expedia, who then sub-let to Facebook. Facebook then signed a deal to relocate to its West End offices at 10 Brock Street, Kings Cross.

The 43,549 sqft of vacant space was required to be stripped back and reinstated, ready for a Category A fit-out to be re-marketed to potential new tenants.

 

The Building is formed of basement, ground and 5 upper floors. DMC were initially commissioned to carry out Intrusive Investigation Works at Seven Dials Warehouse to floors, Ground, mezzanine, 3rd, 4th and 5th floors. Once works commenced it was clear, that in order for the Project Team to establish a clearer understanding of the current state of fabric and potential available space, DMC could assist by stripping out a vast amount of the existing finishes. This enabled the Structural Engineers and Architect to formulate a more extensive Category A re-fit. DMC we also able to validate the tenant Mechanical & Electrical Installations and advise on redundant and removable equipment.

 

Before

Strip Out

The basement, 1st and 2nd floors of the premises were occupied for the duration of the works, so a thorough understanding of the existing Building Services were required to ensure uninterrupted services to the remaining tenants.

 

Restraints

Noisy operations were required to be carried out early morning or after normal working hours.

 

Deliveries/Collections

No on site parking was available on this project. The surrounding Streets were restricted, therefore DMC were required to co-ordinate collections and deliveries accordingly.

 

Problem Solving

There was no evidence of any M&E drawings on site. It was uncertain which items could be removed without affecting other areas of the building. Validations were required by DMC to establish areas that could be safely removed or decommissioned.

 

During

Project Considerations

 

Waste Collections

There was no off-street parking available on site. Deliveries and collections were required to be carefully programmed to ensure minimal disruption to the surrounding roads. DMC had recently added two Iveco Tipmaster trucks to our fleet, which assisted hugely with the restrictions of the area and ensured a more efficient and effective way of managing our Waste collections.

Case Studies

Vogue House

Vogue House, Hanover Square, London W1S 1JU.

 

Project Details

Enabling works to Vogue House

Duration : 6 weeks

Contract Value : £250k

Works : Strip out | Demolition | General Builders Works

Return to top ^

Introduction

 

Nestled in the heart of central London, just off Oxford Circus, Vogue House is where shoots get prepped, fashion features written and the big ideas discussed.

 

Vogue House is a 7-storey office building in Mayfair, designed by architects Yates, Cook & Darbyshire and completed in 1958.

 

British Vogue headquarters is located in this building facing Hanover Square and siding St George's Street, inside Mayfair’s Conservation Area.

 

Home to Condé Nast, the publisher of established magazines such as Vogue, Vanity Fair and Wired. There is 23m2 retail unit fronting St. George Street selling Condé Nast magazine publications.

Planning permission was sought for in 2015 for change of use from retail space (Class A1) to office space (Class B1), so that part of the ground floor and basement could be used as office accommodation, which included external alterations to the façade. The A2 space was previously occupied by HSBC bank, who vacated the premises in 2014.

 

DMC were appointed to carry out the reinstatement works of the ground floor and basement area and make some essential adjustments to the façade of the building.

Strip Out

Although the ground and lower ground floor premises were unoccupied for the duration of the works, the building on all other floors remained in full occupation, during working hours. Site working hours had to be agreed with the contract administrator prior to Commencement on site. Keeping in regular contact with the Premises Manager was essential to ensure that we could programme our works to coincide with access by their Management and Visitors.

 

Restraints

No noisy operations on week days to be restricted to the hours of 08.00 - 10.00 and 12.00 - 14.00 and 16.00 -18.00. Noisy work can be undertaken on Saturday mornings between the hours of 08.00 - 10.00.

 

Problem Solving

Working closely with the Building Management, and within the noise restraints, DMC undertook a bulk of the work during the evenings to ensure minimal disruption to the remainder of the building and occupants.

 

Concrete Repairs

Within the works required, DMC had to make good to some of the existing floor slab. Some of the remaining fixings from the previous tenant had to be broken out from the concrete – items such as an

overnight safe and an existing strong room.

Structural Steels

In the basement area, DMC were required to remove a safe deposit room and make good any openings left including the concrete floor. There was also a strong room located in the basement and 2 staircases accessing the basement from the ground floor. During these works, we were required to install structural steel beams to ensure that the original bearing capacity was achieved.

Stone Repairs

At part of the works, DMC were required to undertake some stone repairs. There was an area where an ATM cash machine had been installed. Once removed, DMC installed a temporary frame and façade

to ensure the property was secure. DMC then brought in specialists who sourced matching stone and carried out the reinstatement.

Basement Works

Due to height restrictions in this area and minimal access, DMC employed the use of a BROKK excavator. The use of this specialised equipment meant that removal works could be carried out within the low ceiling height, effectively and efficiently.

 

Window Reinstatements

DMC were required to remove the existing 3 panes of glass in two areas, which used to house cash machines and replace with one solid window pane.

Project Considerations

 

Waste Collections

We were provided with 2 Parking Bays within the lower ground car park for removal of waste. There was no off-street parking available on site. We were also required to make all reasonable endeavours to maintain the communal areas and external areas and keep them as clean and debris free as possible during the works. The basement car park is used regularly by the tenants and we had to schedule skip deliveries and collections with the Building Manager to ensure that access to the car park was managed during the works.

Our Accreditations

Return to top ^

HEAD OFFICE

DMC House, 7 Bimbury Lane,

Detling, Kent, ME14 3HX

 

Tel: 01622 631 997

Email: info@dmc-group.co.uk

LIVERPOOL OFFICE

29 Fountains Way, Formby,

Liverpool, L37 4HE

 

Tel: 01704 398929

Email: info@dmc-group.co.uk

Company Registration Number. 08515347

VAT Number. 167931672

© Copyright 2018

Site by rmdesigns